"Averij-grosse is een moderne variant van het prisoner's dilemma"

INTERVIEW

De promotie van Jolien Kruit

ROTTERDAM - Jolien Kruit is inmiddels al ruim 11 jaar werkzaam bij Van Traa advocaten. Waar zij jaren geleden begon in het zeerechtklasje bij Professor Maarten Claringbould , promoveerde Jolien begin februari dit jaar aan de Erasmus universiteit van Rotterdam. Met haar brede kennis van en grote interesse voor het zeerecht schreef Jolien een uitzonderlijk proefschrift over averij-grosse.

Kun je allereerst vertellen hoe je aan dit traject bent begonnen?

Er zitten eigenlijk twee kanten aan waarom ik dit graag wilde doen. Aan de ene kant vind ik juridisch onderzoek heel erg leuk om te doen. Ik schreef eerder wel artikelen die aan mijn proefschriftonderzoek gerelateerd waren, maar die zijn toch beperkt van omvang en geven geen geheel overzicht. Daarnaast is er nog een reden en dat is dat ik de Averij-grosse problematiek niet helemaal begreep en dat vond ik vervelend. Ik durf nu te zeggen dat het juridisch gewoon niet helemaal of soms zelfs helemaal niet klopt.

Wat voegt de promotie toe denk je voor jou als advocate?

Ik denk ik nu beter weet waar de knelpunten zitten. Als je deze knelpunten makkelijker herkent zijn ze ook beter aan te pakken. Ik denk daarbij ook dat ik als advocate op dit gebied serieuzer wordt genomen, ook door wederpartijen. Mensen weten waar ik mee bezig ben geweest en hebben vertrouwen in je kunnen. Onderzoek doen maakt je natuurlijk sowieso een betere jurist en dat is leuk!

Kun je ons iets vertellen over je onderwerp keuze?

Er klopt binnen Averij-grosse, zoals al aangegeven, veel niet. Vanuit juridisch oogpunt is het eigenlijk nogal een bende. Het wordt geacht uniform te zijn geregeld, maar in de praktijk is dat helemaal niet het geval. Het principe van de averij-grosse is in essentie een verdeelsleutel van kosten en opofferingen gemaakt in het gemeenschappelijk belang van schip en lading ter beredding van beide uit een gemeenschappelijk gevaar. Het is eigenlijk een moderne variant van het prisoner's dilemma. Door middel van samenwerking wordt het mogelijk gemaakt de totale schade en kosten te beperken. Binnen averij-grosse worden bepaalde regels eigenlijk als vanzelfsprekend aangenomen of genegeerd. Dit kan omdat de zaak niet als belangrijk wordt beschouwd of door dat het financieel belang beperkt is. De kern van het onderzoek is dat het juridisch niet klopt, maar de praktijk wijst uit dat dit vaak niet tot problemen leidt.

Om zo’n promotie te doorstaan is nogal wat doorzettingsvermogen nodig, hoe heb jij dit ervaren?

Het is natuurlijk wel even een belasting. Er zijn verschillende dingen die je moet laten en ook op vakantie zit uitslapen of er niet mee bezig zijn er niet altijd in. Zonder de ongelofelijk waardevolle support van mijn collega’s, vrienden, familie en cliënten zou het waarschijnlijk niet zijn gelukt. Vanuit kantoor kreeg de tijd en ruimte om mij volledig op het proefschrift te richten wanneer ik hier extra tijd voor nodig had. Ook de ondersteuning vanuit ons bureau kennis en opleiding (BKO) was fantastisch. Nogmaals, ik ben hier kantoor en de cliënten echt heel dankbaar voor.

Hoe heb jij jouw verdediging op 2 februari ervaren?

Het was natuurlijk een hele spannende dag! Je proefschrift verdedigen is toch een moment waar je al die jaren naartoe leeft. Voorafgaand aan de verdediging kon ik mij eerst terugtrekken in een kamertje en daar zaten mijn paranimfen. Zij gingen mij helpen om mij klaar te stomen op een niet al te serieuze manier. Het was wel heel erg grappig! Ik kreeg een survivalkit , met als inhoud een labello, borstel, een stress elastiek en noem maar op. De grootste onzin zat erin, maar het was heel erg leuk! De vragen waren zeer tot the point waardoor ik na mijn inleidende lekenpraatje de mogelijkheid had echt over mijn onderzoek en de resultaten te vertellen. Ik had na afloop van de verdediging nog een borrel met al mijn collega’s, cliënten, familie, vrienden in de brasserie bij Excelsior. Echt geweldig dat iedereen gekomen is! En wat ik dus niet wist is dat mijn paranimfen ook achteraf zouden gaan speechen . Toen kreeg ik het echt even benauwd! Gelukkig was het harstikke leuk. Wat in eerste instantie een formele spannende dag leek , was uiteindelijke een hele ontspannen gezellige dag waarop ik met een heel goed gevoel terugkijk!

Wat zijn je verdere ambities voor in de toekomst?

Ik denk op dit moment eerst even goed van mijn vrije tijd genieten. Daarnaast wil ik graag juridisch onderzoek blijven doen , omdat ik dit simpelweg heel erg leuk vind. En ik kan nu met mijn volle energie advocaat bij Van Traa zijn en heb er onwijs veel zin in om mij met mijn verbrede kennis en enthousiasme verder in te zetten voor het kantoor.

Aanwezig bij de verdediging was ook Professor Maarten Claringbould, leermeester en collega bij Van Traa van Jolien. Maarten heeft Jolien vanaf de start meegemaakt en was ook één van de professoren die bij de verdediging aanwezig was.

Hoe heb jij Joliens ontwikkeling ervaren?

In 2003 is Jolien bij mij begonnen in het zeerechtklasje. Hierna heeft ze haar scriptie bij mij geschreven over averij- grosse. Maar tegelijkertijd naast haar scriptie, zonder dat ik het wist, een boekje geschreven. Het boekje, averij grosse en de aanwezigheid van schuld, is een bewerking van haar scriptie. Het laat zien hoe goed ze het zeerecht beheerst. Een mooi helder inleidend boekje. Jolien is toen op kantoor gekomen en heeft zich verder ontwikkeld en gespecialiseerd op het gebied van het zeerecht en dan voornamelijk ladingsschade en averij-grosse.

Het was natuurlijke een spannende dag voor Jolien, hoe vind jij dat zij het gedaan heeft?

Het was echt uitzonderlijk. Ze was natuurlijk zo gespannen als een veer , maar tijdens de verdediging viel dat compleet weg. Het was een hele mooie plechtigheid met veel charme. Daarbij spreekt Jolien ook voortreffelijk Engels. Dat is echt heel aangenaam.

Wat ik vooral uitzonderlijk vond was dat Jolien zo ver boven de stof stond dat ze zelfs de zaal enkele keren aan het lachen kreeg. Dit heb ik echt nog nooit meegemaakt bij een promotie! Vooral omdat dit veel promovendi niet lukt door de spanning en dan ook nog in het Engels! Verder gaf ze adequate en goede antwoorden op de vragen. De stof beheerste ze en ze was tot in de puntjes voorbereid. Dit bleek wel uit de inleiding die zij moest geven aan het begin. De inleiding hoort 15 minuten te duren en bij Jolien was dit zo mooi voorbereid dat ik 14,5 minuut klokte. Fantastisch!

Newsletter


Would you like to be kept up to date on important developments and updates, please subscribe to our newsletter here!

©2025 Van Traa advocaten N.v. All rights reserved